Odvolání na legislativu
– EU – 200/13 do 13.12.2014 a pak nahrazena Nařízením č. 1169/2011 EU čl. 21
– ČR – vyhláška č. 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin
Dne 13.12.2014 nabývá účinnosti nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Tento právní předpis nařizuje povinnost informovat spotřebitele o potravinových alergenech vyskytujících se v nabízené potravině nebo pokrmu.
Označení alergenů je jen informační požadavek.
Zákonné ustanovení určuje vedoucím ŠJ jasně a zřetelně označit strávníkům, že je alergenní složka v potravině přítomná, ale není její povinností brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si každý hlídá sám. Nelze spojit dietní stravování s přecitlivělostí na některý alergen.
Na jídelním lístku bude přítomnost alergenů v jídle označena číslem alergenu a v blízkosti jídelníčku bude seznam alergenů.
SEZNAM ALERGENŮpublikovaný ve směrnici 2000/89 ES od 13.12.2014 směrnicí 1169/2011 EU |
|
1 | OBILOVINY OBSAHUJÍCÍ LEPEK 1/1 pšenice, 1/2 žito, 1/3 ječmen, 1/4 oves, 1/5 špalda, 1/6 kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich |
2 | KORÝŠI a výrobky z nich |
3 | VEJCE a výrobky z nich |
4 | RYBY a výrobky z nich |
5 | PODZEMNICE OLEJNÁ (ARAŠÍDY) a výrobky z nich |
6 | SÓJOVÉ BOBY (SÓJA) a výrobky z nich |
7 | MLÉKO a výrobky z něj |
8 | SKOŘÁPKOVÉ PLODY 8/1 mandle, 8/2 lískové ořechy, 8/3 vlašské ořechy, 8/4 kešu ořechy, 8/5 pekanové ořechy, 8/6 para ořechy, 8/7 pistácie, 8/8 makadamie a výrobky z nich |
9 | CELER a výrobky z něj |
10 | HOŘČICE a výrobky z ní |
11 | SEZAMOVÁ SEMENA (SEZAM) a výrobky z nich |
12 | OXID SIŘIČITÝ A SIŘIČITANY v koncentracích vyšších 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2 |
13 | VLČÍ BOB (LUPINA) a výrobky z něj |
14 | MĚKKÝŠI a výrobky z nich |