Mateřská škola Vnorovy
Pomazánky - recepty
Tuňáková pomazánka
pomazánkové máslo, tuňák ve vlastní šťávě, malá cibulka, vše vyšlehat

Sardinková pomazánka
pomazánkové máslo, sardinky v tomatě, jarní cibulka, vše vyšlehat

Vaječná pomazánka
vejce, Rama, pomazánkové máslo, cibule, hořčice, sůl

Brokolicová pomazánka
1 brokolice, 1 větší mrkev, 1 střední cibule, 1/4 másla, 1 smetana, 1/2 pomazánkového másla, 4 vejce, 1 Lučina, 1 tavený sýr
Cibuli nakrájíme nadrobno a popražíme na másle. Přidáme nadrobno nakrájenou brokolici, najemno nastrouhanou mrkev, vše osmahneme, podlijeme smetanou a udusíme do měkka. Do podušené brokolice zamícháme vejce a ještě krátce povaříme. Mírně osolíme. Vyšleháme pomazánkové máslo s Lučinou a taveným sýrem a do směsi přidáme vychlazenou dušenou brokolici a vše řádně spojíme.

Jáhlová pomazánka
200 g jáhly, 125 g cibule, 200 g měkký tvaroh nebo Lučina, 150 g tvrdý sýr, 200 g pomazánkové máslo, česnek, sůl, 40 g pórek, 20 g olej pod cibulku
Jáhly spaříme horkou vodou a uvaříme kaši. Na oleji zpěníme cibulku, přidáme jáhlovou kaši, nastrouhaný sýr, Lučinu, pomazánkové máslo, česnek, sůl, nakrájený pórek a vyšleháme.

Špenátová pomazánka s vejcem a sýrem
20 g máslo, 10 g hladká mouka, 60 g zmrazený špenát, 20 g cibule, česnek, 1 vejce, sůl, 100 g pomazánkové máslo
Na másle osmažíme jemně krájenou cibulku, přidáme strouhaný česnek, osmažíme. Přidáme rozmrazený špenátový protlak i s vodou, dobře prošleháme a za stálého míchání povaříme. Vlijeme vejce a mícháme do zhoustnutí. Pomazánkové máslo vyšleháme a lehce spojíme s vychladlým špenátem.

Pomazánka z červené čočky
350 g sterilováné nebo předvařené červené čočky (příp. fazole), 100 g celer, mrkev, kořenová zelenina, 60 g pomazánkové máslo, sůl, majoránka, česnek
Luštěniny ocedíme, rozmixujeme nebo umeleme, přidáme jemně nastrouhanou syrovou kořenovou zeleninu, utřený nebo prolisovaný česnek, pomazánkové máslo a majoránku. Je-li třeba osolíme.

Pomazánka ze sójového granulátu
50 g šunkový sójový granulát (příp. sójové kostky suché), 100 g droždí, cibule, olej, sůl, 150 g zelená paprika, 150 g rajčata, 50 g pomazánkové máslo, česnek, zelená petržel, sýr Ementál
Granulát namočíme do horké slané vody, po nabobtnání (asi 20 min.) udusíme, rychle vychladíme, zbavíme přebytečné vody. Pomazánkové máslo ušleháme se solí, přidáme najemně nakrájenou cibuli, krátce upražené droždí, drobně nakrájenou papriku, rajčata, utřený česnek, zelenou sekanou petržel a vše našleháme. Posypeme strouhaným sýrem.

Ředkvičková pomazánka s koprem
30 g máslo, 40 g sýr Žervé, 80 g ředkvička, 40 g sýr Eidam, 100 g pomazánkové máslo, sůl, drcený kmín, čerstvý kopr
Ředkvičky očistíme, nahrubo nastrouháme a opražíme na másle společne s drceným kmínem a solí. Když se z nich odpaří voda, necháme je vychladnout a vmícháme je do pomazánkového másla vyšlehaného se Žervé. Zdobíme strouhaným sýrem Eidam a snítkou kopru.

Celerová pomazánka se šunkou
80 g čerstvý celer, 50 g brambory, 50 g jogurt, 20 g pšeničné klíčky, 40 g dušená šunka, citronová šťáva, bylinkové máslo
Celer očistíme, jemně nastrouháme spolu se syrovým bramborem a podusíme podlité lžící vody. Ochutíme bylinkovým máslem, citronovou šťávou a necháme vychladnout. Nastrouháme šunku. Hladký základ smícháme s jogurtem a pšeničnými klíčky.

Tvarohová pomazánka s jablky
100 g tvaroh, 50 g bílý jogurt, 100 g čerstvá jablka, 10 g skořicový cukr
Tvaroh šleháme se skořicovým cukrem, zlehčíme jogurtem a lehce vmícháme jemně nastrouhaná jablka