Mateřská škola Vnorovy
Alergeny v potravinách
Odvolání na legislativu
   - EU - 200/13 do 13.12.2014 a pak nahrazena Nařízením č. 1169/2011 EU    čl. 21
   - ČR - vyhláška č. 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin

Dne 13.12.2014 nabývá účinnosti nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Tento právní předpis nařizuje povinnost informovat spotřebitele o potravinových alergenech vyskytujících se v nabízené potravině nebo pokrmu.

Označení alergenů je jen informační požadavek.

Zákonné ustanovení určuje vedoucím ŠJ jasně a zřetelně označit strávníkům, že je alergenní složka v potravině přítomná, ale není její povinností brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si každý hlídá sám. Nelze spojit dietní stravování s přecitlivělostí na některý alergen.

Na jídelním lístku bude přítomnost alergenů v jídle označena číslem alergenu a v blízkosti jídelníčku bude seznam alergenů.
  SEZNAM ALERGENŮ
  publikovaný ve směrnici 2000/89 ES od 13.12.2014 směrnicí 1169/2011 EU
1 OBILOVINY OBSAHUJÍCÍ LEPEK
1/1 pšenice, 1/2 žito, 1/3 ječmen, 1/4 oves, 1/5 špalda, 1/6 kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich
2 KORÝŠI
a výrobky z nich
3 VEJCE
a výrobky z nich
4 RYBY
a výrobky z nich
5 PODZEMNICE OLEJNÁ (ARAŠÍDY)
a výrobky z nich
6 SÓJOVÉ BOBY (SÓJA)
a výrobky z nich
7 MLÉKO
a výrobky z něj
8 SKOŘÁPKOVÉ PLODY
8/1 mandle, 8/2 lískové ořechy, 8/3 vlašské ořechy, 8/4 kešu ořechy, 8/5 pekanové ořechy, 8/6 para ořechy, 8/7 pistácie, 8/8 makadamie a výrobky z nich
9 CELER
a výrobky z něj
10 HOŘČICE
a výrobky z ní
11 SEZAMOVÁ SEMENA (SEZAM)
a výrobky z nich
12 OXID SIŘIČITÝ A SIŘIČITANY
v koncentracích vyšších 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
13 VLČÍ BOB (LUPINA)
a výrobky z něj
14 MĚKKÝŠI
a výrobky z nich